den 7 januari

Fråga

2013/14:296 Hälsoundersökningar för nyanlända flyktingar

av Ingela Nylund Watz (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Inom ramen för det svenska flyktingmottagandet ingår ett erbjudande om en hälsoundersökning. Landstingen har uppgiften att kontakta och erbjuda de nyanlända denna möjlighet, och staten ersätter landstingen för kostnaderna. När denna ordning infördes tog det dock betydligt längre tid att få sin ansökan om uppehållstillstånd behandlad än i dag, vilket innebar att landstingen hade längre tid på sig för den uppsökande verksamheten. I dagsläget innebär dock de kortare handläggningstiderna för uppehållstillstånd att landstingen inte alltid klarar sin uppgift. Många flyktingar får därför aldrig något erbjudande om hälsoundersökning.

Många av de flyktingar som kommer till Sverige i dag, inte minst de som kommer från Syrien, bär med sig hemska upplevelser och trauman som kräver ett extra stort stöd. Särskilt drabbade är barnen, som numera allt oftare söker sig till skolornas elevhälsovård. I vissa kommuner, som tar ett oproportionellt stort ansvar för det svenska flyktingmottagandet, innebär detta extra påfrestningar för elevhälsovårdens organisation, som saknar såväl resurser som den kompetens som egentligen behövs. Detta är varken en rimlig eller en värdig situation för de berörda barnen, drabbade familjer eller för de kommuner som tvingas ikläda sig det ansvar som staten och landstingen egentligen delar.

Det är nu ytterst angeläget att regeringen skapar kontroll över den ohållbara situation som uppstått.

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att statens och landstingens gemensamma ansvar för att erbjuda hälsoundersökningar till nyanlända inte i det tysta övervältras på kommunerna?