den 20 december

Fråga

2013/14:290 Fortsatt minskning av platserna på MDH

av Sara Karlsson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I höstas rapporterades om ett ökat söktryck till högskoleutbildningarna på Mälardalens högskola, detta samtidigt som regeringen minskade antalet platser på högskolan. Samma trend ser vi över hela landet.

Det sänder fel signaler till de unga som söker sig till den högre utbildningen, och det är en märklig prioritering i en tid av ökad global konkurrens och ökande kompetenskrav i arbetslivet.

I högskolornas prognoser över antalet utbildningsplatser kan man se att över hälften räknar med en fortsatt minskning av antalet platser. Mälardalens högskola räknar med en minskning från 8 101 platser (2011) ned till 6 881 till 2017, en minskning med hela 1 220 platser – eller 15 procent om man så vill.

Det innebär ett hårt slag mot förutsättningarna för företag och offentliga verksamheter i regionen att utvecklas och mot de unga som kliver ut i ett arbetsliv som kräver alltmer utbildning.

Min fråga till utbildningsministern är därför om han tänker vidta några åtgärder för att förhindra den fortsatta minskningen av antalet högskoleplatser.