den 20 december

Fråga

2013/14:286 Sexuella övergrepp mot barn

av Carin Runeson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Många barn och ungdomar utsätts för sexuella övergrepp. Socialstyrelsens statistik visar att mellan en och två polisanmälningar per 1 000 barn under 15 år görs varje år. Merparten av övergreppen sker i hemmet av en vuxen närstående. På senare år har det uppmärksammats att sexuella övergrepp även förekommer inom barnomsorg, familjehem och idrottsverksamhet. För en adekvat handläggning av dessa ärenden krävs stor kunskap om vilka reaktionsmönster och symtom som barn i olika åldrar uppvisar på både kort och lång sikt. Barnets berättelse är central i utredningen och socialtjänstens roll i det här sammanhanget är väsentlig. I brottmålsprocessen betraktas sexuella övergrepp mot barn vara den svåraste måltypen av alla.

På grund av mörkertalen när det gäller de utsatta barnen är det svårt att veta problematikens verkliga omfattning. Därför är det viktigt att mer forskning på det här området prioriteras. Det är också nödvändigt att uppmana och stimulera socialtjänst och andra myndigheter till ett djupare och mer effektivt samarbete.

Med hänvisning till ovanstående är min fråga:

Kommer statsrådet att verka för att en prioritering av forskningen på det här området görs till förmån för de sexuellt utsatta barnens bästa?