den 19 december

Fråga

2013/14:283 Stridande svenskar i Syrien

av Robert Halef (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Inbördeskriget i Syrien pågår för fullt. Över 130 000 människor har dödats hittills, och miljoner syrier har blivit internflyktingar eller är flyktingar i angränsande länder, medan andra har sökt asyl i andra delar i världen. Det humanitära behovet är stort. Enligt FN är flyktingkatastrofen bland de värsta, och man uppskattar att behovet av stöd är på över 40 miljarder kronor.

Det flödar in vapen i landet från allierade till stridande i kriget. Inte nog med att det finns tusentals stridande grupper i Syrien; dessutom har olika extremister från andra länder anslutit sig till sina gelikar och dödar människor som inte delar deras ideologiska övertygelse.

Det är väl känt att tusentals europeiska ungdomar krigar i Syrien, och från Sverige uppskattas antalet enligt Säpo till över 75 svenskar som deltar aktivt i kriget. Ett flertal har redan blivit dödade i strid, och även detta är känt av Säpo. Det är också känt att svenska medborgare har anslutit sig till extremistiska sekteristiska terrororganisationer, såsom al-Qaida och Jubhat al-Nusra.

Det måste således finnas en rekryteringsbas i Sverige som övertygar och lockar ungdomar att resa och att delta i kriget. De svenskar som återvänder utgör en stor säkerhetsrisk för vårt land när de återvänder.

• Vad gör Sverige för att aktivt få ett slut på rekryteringen och lagföra de extremister, det vill säga rekryterarna, som finns i vårt land?

• Vad avser ministern att göra för att EU och Sverige ska kunna lagföra de svenskar som begått eller begår krigsbrott i Syrien?