den 19 december

Fråga

2013/14:267 ”Skitlivet”

av Agneta Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Under det senaste året har debatten varit intensiv om de osäkra anställningsvillkoren för många på arbetsmarknaden, inte minst inom medier, kultur och vård/omsorg. Den så kallade Skitlivsdebatten handlar om den otrygghet många i dag upplever eftersom de saknar fast anställning och därmed har svårt att få bostad, ta lån och etablera sig ordentligt. Forskning visar att tidsbegränsade anställningar leder till lägre inkomster, mindre kontroll över arbetet och sämre socialt skydd.

De osäkra och otrygga anställningarna blir allt fler och utgör ungefär 14,5 procent av anställningarna. År 2011 hade 19 procent av arbetarna (334 000) och 12 procent av tjänstemännen tidsbegränsad anställning. Och enligt SCB ökar antalet fortfarande. I debatten påstås ibland att detta är något unga människor önskar, men när SCB 2010 frågade uppgav hela 78 procent att de ville ha en tillsvidareanställning.

När avser regeringen att ändra lagstiftningen för att stoppa missbruket med att olika visstidsanställningar kan staplas på varandra under orimligt lång tid?