den 27 september

Fråga

2013/14:26 Hatbrottsdefinition i polismyndighetens regleringsbrev

av Hannah Bergstedt (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Mot bakgrund av avslöjandena om registrering av romer finns anledning att lyfta borttagna skrivningar från polisens regleringsbrev. 2006 återfanns följande skrivning:

”Det brottsförebyggande arbete som har bedrivits när det gäller hatbrott respektive vilka åtgärder som har vidtagits för underlätta leveransen av statistik avseende hatbrott till Brottsförebyggande rådet. Åtgärder som har vidtagits med särskild inriktning på att höja kvaliteten och resultatet av dessa åtgärder i det brottsutredande arbete som har bedrivits avseende ungdomar i åldrarna 12-17 år, vålds- och sexualbrott mot kvinnor och barn, miljöbrott, ekonomisk brottslighet och hatbrott.”

Polisen är en myndighet som har till uppgift att verka för att svensk lag följs. Grunderna i svensk lag är allas lika värde. Vi lever i en demokrati som grundar sig på mänskliga rättigheter. Vi ska alla vara lika inför lagen. Ser vi över tid har det vid upprepade tillfällen framkommit att delar av poliskåren inte själva i sin yrkesutövning lever utifrån detta. Vad varje enskild polis gör i sin yrkesutövning är i sig ett personligt ansvar. Ansvaret hos politikerna ligger i att skapa förutsättningar men också i att rätta till de missförhållanden som uppdagas. Det här var ett sätt att hantera frågan som genomfördes då. Det handlar både om medborgarnas förtroende för ordningsmakten och om den roll som förebild för medborgare som polisen är. Specialuppdraget som gäller hatbrotten valde sittande regering att ta bort när man skrev det första regleringsbrevet.

Jag har följande fråga:

På vilket sätt ämnar justitieministern komma till rätta med problemen vad gäller alla människors lika värde?