den 19 december

Fråga

2013/14:256 En fungerande äldreomsorg

av Agneta Gille (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Nyligen kom en rapport från LO som visade att om kvinnor i Sverige hade haft samma sysselsättningsgrad som män så skulle ca 150 000 fler kvinnor arbeta. Sysselsättningspotentialen i att skapa en mer jämställd arbetsmarknad är uppenbar. Att öka jämställdheten i arbetslivet skulle innebära en vinst för individen men också för samhället. När antalet arbetade timmar ökar ger det nya skatteintäkter att investera i välfärden. Trots detta trampar jämställdhetsarbetet vatten.

Rapporten från LO visar att det finns ett starkt samband mellan väl utbyggd äldreomsorg och positiva effekter på sysselsättningen. En fungerande äldreomsorg är en viktig pusselbit för att göra det möjligt för kvinnor – och i viss utsträckning även män – att förvärvsarbeta. Det handlar både om att arbeta heltid i stället för deltid och om att arbeta över huvud taget. Det är därför bekymmersamt att anhörigomsorgen ökat dramatiskt under de senaste 20 åren. Ca 100 000 personer har gått ned i arbetstid eller helt slutat arbeta för att i stället vårda en anhörig. Det är främst kvinnor, ofta de äldres döttrar, som gör alltmer omfattande insatser. I praktiken har de ökade problemen med tillgången till äldreomsorgen blivit en kvinnofälla. Kvinnor som föder barn sent i livet går inte sällan direkt från att sköta barn till att ta hand om gamla mamma eller svärmor.

En förändring är nödvändig. I Sverige måste det tas ett ordentligt strategiskt grepp för att höja kvaliteten inom äldreomsorgen.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa tillgången till en fungerande äldreomsorg?