den 18 december

Fråga

2013/14:251 Fribrev för kommersiell verksamhet i Sveriges nationalparker

av Jonas Eriksson (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

På uppdrag av regeringen genomför Naturvårdsverket en översyn av föreskrifter för Sveriges nationalparker. Ett uttalat syfte är att förbättra möjligheterna till kommersiell verksamhet.

Dialog och samverkan mellan Naturvårdsverket, länsstyrelser och arrangörer inom naturbaserad turism och organiserat friluftsliv är avgörande för att Sveriges nationalparker ska kunna erbjuda den mest inspirerande naturupplevelsen i Europa och bli en viktig del i utvecklingen av landsbygd och ökad turism utanför storstäderna samtidigt som nationalparkernas unika natur- och miljövärden skyddas och bevaras. Om antalet besökare till nationalparkerna ökar kommer också riskerna för slitage och störningar att öka.

I förslagen till nya föreskrifter föreslås tidigare gällande tillståndsplikt tas bort eller enbart gälla för större grupper. Dagens naturturism och organiserade friluftsliv består vanligtvis av mindre grupper. Att ta bort tillståndsplikten för mindre grupper gör att förvaltande myndigheter i stort sett avsäger sig möjligheten till dialog med och styrning av kommersiell verksamhet i nationalparkerna.

Om flera länsstyrelser frånsäger sig möjligheten att samtala med och ställa krav på kunskap, kompetens och lämpliga rutiner hos olika aktörer inom naturbaserad turism och organiserat friluftsliv hotas de positiva värdena i nationalparkerna som vi vill tillgängliggöra för fler. Detta torde knappast vara regeringens mening.

Vilka initiativ är miljöministern beredd att ta med anledning av det ovan framförda?