den 18 december

Fråga

2013/14:233 En medmänskligare asylpolitik

av Matilda Ernkrans (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

13-årige Alexey, i dag bosatt i Örebro län, riskerar utvisning ur Sverige till Ryssland. Alexey har den ärftliga, obotliga sjukdomen spinal muskelatrofi. Hans muskler förtvinar. Han kan inte gå, och han har svårt med självklara saker som att hosta. I Sverige har han fått hjälp av sjukvården med en hostmaskin som underlättar vardagen för honom. Den skulle han inte ha tillgång till i Ryssland.

Alexeys öde har väckt starka reaktioner i Örebro län, och många människor visar engagemang och omsorg. Många frågar sig varför barn inte behandlas bättre. Många vill att Alexey ska få möjlighet att stanna i Sverige, då migrationsdomstolen inte var enig om hur lagen skulle uttolkas.

En ändring i asyllagstiftningen av begreppet synnerligen ömmande omständigheter till särskilt ömmande skulle göra svensk asylpolitik mer medmänsklig. Jag menar att detta skulle vara till gagn för barn i asylprocessen generellt. Den nuvarande regeringen har vägrat att lägga fram förslag om ändring av begreppet, trots att det finns en majoritet för detta i riksdagen.

Min fråga till ansvarig minister:

Kommer nuvarande regering att lägga fram till beslut en förändring i asyllagstiftningen av begreppet synnerligen ömmande till särskilt ömmande omständigheter?