den 18 december

Fråga

2013/14:232 Utbildning som är viktig för träindustrin

av Helene Petersson i Stockaryd (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Alla undersökningar visar att intresset för praktiska utbildningar minskar. Ett flertal av landets utbildningar inom industri och träbearbetning har fått läggas ned på grund av för få sökande.

Tre av fyra jobb inom den trärelaterade industrin finns inom en 15-milsradie från Nässjö på Sydsvenska höglandet. Enbart inom den sektorn behövs enligt branschens egna beräkningar 350 nya medarbetare per år för att mätta efterfrågan bara på höglandet.

Snickerier, trähustillverkare, möbelindustrin och sågverken har stort behov av kompetent personal. Trots det var söktrycket förra året så svagt att Brinellgymnasiet i Nässjö inte ens startade en klass inom finsnickeri.

Trots att tre av fyra som gått en arbetsmarknadsutbildning inom trä får jobb har branschen svårt att locka ungdomar att utbilda sig inom träindustrin. Intresset för träutbildningar motsvarar inte det behov som träindustrin på höglandet har.

Detta är inte enbart en fråga för branschen eller för kommunernas utbildningsanordnare. Det är en nationell fråga.

Det är en förödande utveckling för industrin att inte kunna få tag i utbildad personal, och det är inte bara höglandet som drabbas, utan det drabbar hela nationen. Det krävs aktiva åtgärder för att på sikt säkra att företagen får utbildad arbetskraft.

Min fråga blir:

Vad avser utbildningsministern och regeringen att vidta för åtgärder för att tillgodose träindustrins behov av utbildad arbetskraft?