den 18 december

Fråga

2013/14:225 Vidgat uppdrag till Skolverket

av Cecilia Dalman Eek (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Skolverket är statens expertmyndighet som bland annat ska sprida kunskap till lärare och rektorer inom den svenska skolan för att möjliggöra utveckling och förbättring. Skolverket har granskats av Riksrevisionen med avseende på förmågan att sprida kunskap till landets rektorer och lärare. Granskningen är redovisad i rapporten RiR 2013:11, där revisionen också lämnar rekommendationer till regeringen.

Riksrevisionen kommer fram till att Skolverket har ett alltför detaljerat uppdrag samtidigt som stora och viktiga delar saknas för att kunna fullgöra uppdraget så som det borde se ut. Detaljstyrningen hindrar också på områden där uppdraget är vidare. Revisionen framhåller vikten av att Skolverket får ett uppdrag som arbetar med det som kallas ”beprövad erfarenhet” inom professionen. Revisionen påpekar vidare att uppföljningen är dålig från regeringens sida och att det innebär att man saknar en nationell bild av hur kunskapsspridningen fungerar och vilken nytta den skapar.

Mot bakgrund av Riksrevisionens rekommendationer frågar jag utbildningsministern följande:

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att dels styra Skolverkets nationella utvecklingsuppdrag mindre detaljerat och mer strategiskt, dels i övrigt åtgärda de brister i regeringens styrning som Riksrevisionen påtalat?