den 18 december

Fråga

2013/14:216 Arbetsmiljöverket och registrering

av Anders Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

På en skriftlig fråga rörande registreringsskyldighet för företagare via Skatteverket har jag fått följande svar av finansministern: ”Den som bedriver skattepliktig näringsverksamhet i Sverige ska registreras enligt reglerna i skatteförfarandelagen. Där finns också regler om att den som är arbetsgivare ska registreras. Vi har vidare regler om att en utländsk arbetsgivare ska registrera sina arbetstagare som har utstationerats till Sverige.”

Sedan den 1 juli finns en registreringsskyldighet hos Arbetsmiljöverket om ett utländskt företag har anställda som arbetar i Sverige. Än förefaller man inte ha utarbetat en strategi för hur de utländska arbetsgivarna ska kunna kollas så att de verkligen anmäler sina utstationerade arbetstagare till registret, som kommer att vara webbaserat. Rimligen bör verket även kunna göra inspektioner, men frågan är vilka personresurser de har för detta. Det finns också problematiken med anställda som förses med papper på att de är egenföretagare, varefter de kan skickas på olika uppdrag i Sverige. Utstationeringsdirektivet gäller för övrigt inte egenföretagare, och på dessa har Arbetsmiljöverket ingen koll.

Genom vilka åtgärder avser ministern att se till att Arbetsmiljöverket kan få uppgifter på alla verksamma ute på arbetsplatserna samt kunna kontrollera sina registrerade uppgifter gentemot verkligheten?