den 17 december

Fråga

2013/14:202 Allmän vaccination mot hepatit B

av Agneta Karlsson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

1992 rekommenderade WHO att vaccinering mot hepatit B (gulsot) ska ingå i länders barnvaccinationsprogram. I dag är Sverige ett av få länder i Europa som ännu inte följt den rekommendationen. Däremot har en rad landsting infört vaccinering mot hepatit B på egen hand; senast i raden har Kronoberg beslutat om allmän vaccinering för barn.

Även Socialstyrelsen har under en längre tid förespråkat och föreslagit att vaccination mot hepatit B införs i det allmänna vaccinationsprogrammet. Deras underlag visar att när det gäller etiska och humanitära aspekter är det mycket som talar för en rekommendation om vaccinering i tidig ålder. Man menar vidare att om vi inte vaccinerar alla barn finns risk för stigmatisering eftersom det handlar om att vaccinera barn med föräldrar från länder med hög sjukdomsförekomst.

Jag menar att det är hög tid att Sverige nu följer WHO:s riktlinjer och ger alla barn i landet samma förutsättningar till skydd. I en tidigare fråga hänvisade socialministern till att en ny ordning för beslut om barnvaccination, som innebar att regeringen skulle få ansvar för dessa beslut, skulle införas vid årsskiftet 2012/13.

Nu har nästan ett år gått, och min fråga blir därför:

Avser socialministern nu att verka för att hepatit B införs som en del av det svenska barnvaccinationsprogrammet?