den 12 december

Fråga

2013/14:195 Missförhållanden vid djurtransporter

av Sara Karlsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

2012 riktade EU kritik mot de närmast obefintliga djurskyddskontrollerna av djurtransporter i Sverige. Efter detta gjordes en samlad punktinsats av länsstyrelserna för att få till kontroller. Generellt är dock antalet kontroller fortfarande påfallande lågt, och djurskyddsinspektörer vid länsstyrelserna uppger att de inte har tillräckliga resurser för att utföra fler. De är därför beroende av att Livsmedelsverkets veterinärer, som finns på plats på slakterierna, rapporterar in brister. Vid en granskning som SVT:s Östnytt publicerade den 12 december 2013 framkom dock att rapportering från Livsmedelsverkets veterinärer bara gjorts i ett fåtal fall. Av 20 allvarliga dokumenterade brister var det enbart fyra som rapporterades vidare till ansvarig länsstyrelse.

En fungerande kontroll som tillser att regler följs och att ansvariga ställs till svars för eventuella brister är avgörande för att den goda svenska djurskyddslagen ska efterlevas. Detta är också en förutsättning för att svenska konsumenter ska känna förtroende för det svenska djurskyddet.

Min fråga till landsbygdsministern är därför vilka åtgärder han avser att vidta för att se till att djurskyddsbestämmelserna efterlevs vid transporter av djur i Sverige.