den 5 december

Fråga

2013/14:166 Moms på digitala medier

av Helene Petersson i Stockaryd (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Enligt nu gällande EU-rättsliga regler, som Sverige är bundet av, är det inte tillåtet med en lägre mervärdesskattesats på e-böcker. Frankrike och Luxemburg har trots det infört lågmoms på e-böcker. Kommissionen har svarat med att sätta i gång en rättsprocess mot dessa båda stater.

Det är viktigt att liknande produkter behandlas lika och att allmänheten i Europa uppfattar skatteregler som logiska. Att det är olika moms på en berättelse eller text beroende på om den finns i tryckt form eller på en dator/läsplatta förstår nog bara de mest momsregelverksintresserade.

Finansministern måste sluta huka vid ministermöten och i stället börja driva svenska frågor i allians med likasinnade. I detta fall bör finansministrarna diskutera det rimliga, eller snarare orimliga, i kommissionens iver att följa ett regelverk som körts om av den tekniska utvecklingen. En stark och politiskt oberoende domstolsmakt och rättsprövning är mestadels bra, men det finns också en inneboende konservatism och stelbenthet i juridiken som kan bli besvärande då verkligheten i form av värderingar och teknik förändrats. Då måste politiken gripa in.

Genom vilka initiativ och åtgärder avser finansministern att skapa en koalition för förändring av momsdirektivet så att den konstlade skillnaden mellan tryckta medier och e-medier kan avvecklas?