den 5 december

Fråga

2013/14:164 Möjligheter för elever med dyslexi att genomföra de nationella proven

av Agneta Luttropp (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Skolverket har i sina riktlinjer för de nationella proven angett att elever med dyslexi inte får använda sig av hjälpmedel, såsom talsyntes eller uppläsning, vid genomförande av proven i svenska i årskurserna 3 och 6.

Skolverkets motivering är att provet är avsett att mäta elevens läsförmåga och att detta måste göras som en helhet. Elever med dyslexi har dock svårigheter primärt med avkodningen och inte med läsförståelsen. Provet ska dock pröva elevens förmåga i både avkodning och läsförståelse, eftersom detta är två viktiga förmågor angivna i läroplanen. Följer man Skolverkets riktlinjer ges således elever med dyslexi inte möjlighet att visa sin förmåga i läsförståelsedelen, eftersom avkodningsproblemen blockerar läsförståelsen. Detta leder till att elever ej kan göra sig själva rättvisa, att proven ej prövar det de är avsedda att pröva och att elever med dyslexi utsätts för en kränkande behandling, då de ej får använda sina hjälpmedel i provsituationen.

En elev med synnedsättning är självklart inte förbjuden att använda glasögon eller läshjälpmedel under proven. Ingen skulle komma på tanken att argumentera för förbud, med motivet att det är nödvändigt för att slå fast att synnedsättning leder till nedsatt läsförmåga. Det är svårt att förstå varför elever med dyslexi då inte får använda sina hjälpmedel som gör att de kan genomföra de nationella proven på ett likvärdigt sätt med andra elever.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern följande:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att elever med diagnosen dyslexi får möjlighet att genomföra de nationella proven med kompensatoriska hjälpmedel som garanterar likvärdighet i provsituationen?