den 4 december

Fråga

2013/14:162 Korrespondensgymnasiet i Torsås

av Désirée Liljevall (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I Torsås kommun bedrivs sedan 1950-talet distansundervisning vid Korrespondensgymnasiet. Gymnasiet är en kommunal gymnasieskola med riksintag som bedriver sin undervisning i samarbete med Liber Hermods. Undervisningen vid Korrespondensgymnasiet är en försöksverksamhet fram till den 30 juni 2017 och bedrivs med stöd i en specialförordning.

En statlig utredning har i betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) föreslagit stora inskränkningar i rätten att bedriva distansundervisning. Bland annat föreslås att undervisningen vid Korrespondensgymnasiet inte ska permanentas eller förlängas. Den ska pågå till dess att försöksverksamheten upphör den 30 juni 2017 och ska därefter vara avvecklad.

För elever och lärare vid Korrespondensgymnasiet innebär detta förslag naturligtvis ett stort orosmoment. Om det genomförs kommer verksamheten att upphöra, och elever som efterfrågar denna studieform kommer att lämnas utan möjlighet till den undervisning de vill ha.

Jag har följande fråga:

Kommer regeringen att avskaffa möjligheten att bedriva distansutbildning på det sätt som görs vid Korrespondensgymnasiet i Torsås?