den 25 september

Fråga

2013/14:16 Regeringens regionstopp för Västmanland

av Lars Eriksson (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Landstinget i Västmanland har ansökt om att bilda regionkommun. Alla partier och alla kommuner är överens i Västmanland. Ändå säger regeringen nej. Och det gör den på DN:s debattsida.

När de folkvalda i Västmanlands län söker ett utökat ansvar för länets utveckling får man nej. Utan att det motiveras. Det är inte utan att det lyser igenom att det är regeringspartiernas oenighet som föranleder beslutet.

Det är utomordentligt trist att efter allt arbete från Västmanlands kommuner och landsting så får man ett negativt besked. Inget i de underhandskontakter som förevarit mellan landstinget Västmanland och Regeringskansliet har tytt på något annat än att ansökan skulle gå igenom. Om regeringen från början hade uttalat att det inte spelar någon roll hur mycket arbete som kommunerna och landstinget än lägger ned – ansökan kommer aldrig att gå igenom – så hade kommunerna och landstinget kunnat ägna sig åt annat än att ta fram en ansökan om att bilda regionkommun.

Nu behöver statsrådet ge svar på följande:

Vilket eller vilka är skälen till att Västmanlands landsting inte får ett positivt svar på ansökan om att bilda regionkommun, och varför väljer statsrådet att berätta detta för Västmanlands landsting och kommuner på DN Debatt?