den 29 november

Fråga

2013/14:154 Upphandlingsstöd för innovation och samhällsutveckling

av Jonas Eriksson (MP)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Offentliga beställningar kan vara en extremt viktig drivkraft för innovationer och samhällsutveckling. I Sverige har detta tidigare varit en viktig faktor för nya produkter och tjänster men har under senare tid kommit att spela en allt mindre viktig roll. Regeringen har själv i sin senaste budgetproposition konstaterat att det genomförs relativt få innovationsupphandlingar i Sverige.

I augusti 2010 presenterade den statliga innovationsupphandlingsutredningen sina förslag till näringsministern. Nu har drygt tre år gått, och få om ens några förslag har kommit från regeringen som förbättrar förutsättningarna för fler innovationsupphandlingar.

Regeringen föreslår dock att den statliga stöd- och informationsverksamheten om offentlig upphandling ska kraftsamlas – till KKV, Konkurrensverket. KKV har en stark tradition av fokus på regelefterlevnad, vilket passar regeringen bra då den i budgetpropositionen trycker på att upphandlingsstödet ska fokusera sin kompetensutveckling på regelverk och praxis, effektiv upphandling samt utvärdering av leverantörers prestation.

Några instruktioner om att förstärka kompetensen för innovationsupphandlingar och att använda upphandling som redskap för andra samhällsmål än enbart rent ekonomiska (sociala, miljömässiga med flera) finns inte.

Jag vill därför fråga näringsministern följande:

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att offentliga upphandlare får ett bra stöd att använda upphandling för att stödja innovation och ett hållbart samhälle?