den 28 november

Fråga

2013/14:152 Bärplockarna som handelsvara

av Kent Härstedt (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Bärplockarnas situation har uppmärksammats de senaste åren. De är en förutsättning för att hela skogsbärsbranschen kan omsätta uppåt 10 miljarder kronor per år, men de utnyttjas som levande handelsvaror.

De kommer från tredje land, oftast från Thailand men på senare tid även från Bulgarien och Rumänien. De är särskilt utsatta i en kedja av företag som köper och säljer arbetskraft över gränserna.

Godtycklighet och nonchalans från såväl arbetsgivare som i många fall bäruppköpare har skapat svåra mänskliga förhållanden. Det tillstånd som en gång utfärdades av Migrationsverket skiljer sig från arbetstillstånd från tredje land på flera punkter; inga krav finns på löner och arbetsvillkor i nivå med kollektivavtal. Det förekommer att bärplockarna får jobba på ackord, och vid dålig skörd kan det innebära att de inte får någon lön alls.

Svenska Kommunalarbetareförbundet, som organiserar lantarbetare, har i flera år genomfört omfattande arbete för att följa upp verksamheten och skapa drägliga villkor för bärplockarna.

Förslag har tagits fram från Kommunal för att skapa ordning och reda i verksamheten. De senaste årens erfarenheter visar dock på att problemen kvarstår.

Vilka initiativ avser ministern att ta för att skapa drägliga arbetsvillkor för bärplockarna inför kommande säsonger?