den 28 november

Fråga

2013/14:148 Långa handläggningstider vid Migrationsverket

av Shadiye Heydari (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Migrationsverkets behandlingstid för ansökan om förlängning av uppehållstillstånd för studier eller arbete kan vara lång. I vissa fall uppgår behandlingstiden till sju månader eller mer. Under behandlingstiden får den sökande stanna i Sverige tills beslut är fattat.

Men efter en utlandsvistelse kan den sökande bli nekad nytt tillträde till Sverige på grund av avsaknad av visum.

På samma gång är det otillåtet att skaffa visum för inresa till Sverige för de berörda personerna, då syftet med ens resa inte uppfyller den praxis Migrationsdomstolen, Migrationsöverdomstolen och EU-domstolen fastställt för beviljande av visum. I denna praxis ska visum utfärdas för turistresor, affärsresor, anhörigbesök och dylikt.

I praktiken innebär det att de personer som väntar på beslut om förlängning av sitt uppehållstillstånd sitter fast i Sverige tills Migrationsverket hunnit behandla ärendet. Detta innebär en stor frihetsinskränkning och kan vålla onödigt lidande på personnivå.

Min fråga till migrationsministern är:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att förkorta Migrationsverkets oacceptabelt långa handläggningstider och för att förhindra frihetsinskränkning för människor som väntar på beslut?