den 21 november

Fråga

2013/14:138 Den småländska ostkakans vara eller icke vara

av Clas-Göran Carlsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

En av de viktigaste förutsättningarna för en levande landsbygd är möjligheten att driva små företag, företag med en direkt koppling till jord- eller skogsbruk. Runt om i landet hittar vi mängder av matprodukter som kommer från en småskalig produktion – en produktion som i många fall är avgörande för en levande landsbygd.

I Matlandet Sverige talas det om primärproduktion och förädlad mat som uttalade fokusområden.

Livsmedelsverket har skickat ut ett förslag där verket vill förbjuda användning av opastöriserad mjölk i produkter. Förslaget är ute på remiss, och det slutgiltiga beslutet från Livsmedelsverket kommer under 2014. Anledningen till förslaget om förbud är enligt Livsmedelsverket att opastöriserad mjölk utgör en hälsofara.

Opastöriserad mjölk används i en del produkter, och det första jag tänker på är den småländska ostkakan. Den småländska ostkakan skulle direkt hotas om förslaget går igenom och den opastöriserade mjölken förbjuds. Runt om i Småland tillverkas den småländska ostkakan efter gamla och traditionella recept. Många småföretagare säljer sedan produkten till butiker eller på marknader. Inte minst nu när vi närmar oss jultider sjuder det av marknadsaktiviteter i Småland, och ett förbud skulle drabba många av de små företag som besöker dessa marknader för att sälja sina produkter.

Med bakgrund av detta är min fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson:

Hur ser ministern på ett eventuellt förbud mot användningen av opastöriserad mjölk i ett traditionellt ostkaksrecept?