den 21 november

Fråga

2013/14:137 Tidsramar för tydligare regler i alkohollagen

av Christer Engelhardt (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Systembolaget polisanmälde Citygross för brott mot alkohollagen med anledning av att Citygross ihop med företaget Winefinder erbjöd sina kunder leverans av vin tillsammans med färdigpackade matkassar. Åklagarmyndigheten har beslutat att lägga ned förundersökningen. Det framkommer med tydlighet att det uppenbarligen finns luckor i lagstiftningen som behöver tas bort för att uppfylla intentionen med lagstiftningen där Systembolaget har ensamrätt att bedriva detaljhandel med de varor som omfattas av Systembolagets detaljhandelsmonopol. I en intervju i Svenska Dagbladet den 18 november 2013 säger den ansvariga ministern Maria Larsson att regeringen har för avsikt att införa ett ”tydligare regelverk” och fortsätter: ”Åklagaren har sagt sitt, och tycker inte att det är någon idé att väcka åtal. Vi vet ju också att den utredning som kom i somras, som handlade om tillsynen över e-handel och hemleverans av alkoholdrycker, konstaterade att det nuvarande regelverket ger upphov till tolkningssvårigheter. Den utredningen menade att det finns skäl att göra en översyn av regelverket för att klargöra gränserna för vad som är tillåtet.”

Maria Larsson säger vidare: ”För att värna Systembolagets monopol och Sveriges restriktiva alkoholpolitik är det viktigt att förtydliga lagstiftningen.” Utifrån det meddelar ministern att Regeringskansliet nu håller på att ta fram direktiv till en utredning för översyn av regelverket.

Jag anser det viktigt att en åtgärd för att täppa igen de luckor som uppenbarligen finns i lagstiftningen sker skyndsamt för att förhindra att fler livsmedelskedjor och näthandlare börjar sälja alkohol i strid med den restriktiva alkoholpolitiken och med de intentioner som motiverar Systembolagets ensamrätt till detaljhandelsförsäljning.

Jag undrar följande:

Hur ser statsrådet på tidsperspektivet för att regeringen ska få fram förslag till beslut som tar bort de luckor som uppenbarligen finns i lagstiftningen?