den 20 november

Fråga

2013/14:132 Götalandsbanan

av Andreas Carlson (KD)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Trafikverket har på regeringens uppdrag presenterat en nationell plan för transportsarbete 2014–2025. I förslaget ingår en utbyggnad av järnvägen för snabbtåg i ett första steg mot en stambana för Ostlänken mellan Stockholm och Linköping samt dubbelspår mellan Göteborg och Borås.

Dessa stora infrastruktursatsningar är välkomna och välbehövliga. Samtidigt är det viktigt att planeringsarbetet för att färdigställa hela sträckan på den nya stambanan för snabbtåg fortsätter. De aviserade satsningarna ska ses som inledande steg mot en sammanhängande Götalandsbana, det vill säga en snabbtågsbana mellan Stockholm och Göteborg via Jönköping.

När regionernas universitet och högskolor länkas samman ökar också möjligheter för entreprenörer i innovativa företag. En sammanhängande Götalandsbana mellan Stockholm och Göteborg via Jönköping möjliggör för fler, snabbare och mer punktliga transporter av både passagerare och gods på järnväg. Därmed skapas bättre förutsättningar för jobb och tillväxt.

Att därför förena Stockholm–Göteborg genom en sammanhängande Götalandsbana redan i den nationella planen för 2014–2025 vore därför en betydelsefull insats för hela sträckningens utveckling.

Jag har följande fråga:

Tänker statsrådet verka för att regeringen ska lämna förslag om en sammanhängande Götalandsbana i den nationella planen 2014–2025?