den 23 september

Fråga

2013/14:12 Ökad antisemitism i Malmö

av Markus Wiechel (SD)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

Den 1 september åkte jag tillsammans med flera andra ledamöter tillsammans med Forum för levande historia till Polen för att lära oss mer om Förintelsen. Det var en tuff men otroligt lärorik resa som gjorde att man funderade på hur något så hemskt kunde ske och hur det kan ha börjat.

Dagen efter vår hemkomst gick det att läsa en ledare i Svenska Dagbladet om den ökade antisemitismen i Malmö. Detta är ett problem som tyvärr har funnits länge och som dessutom inte ser ut att upphöra. Det är så illa att Malmös judar attackeras på gator och torg, får sina hem vandaliserade samt tvingas ta emot hot och trakasserier enbart för att de råkar vara judar. Resultatet av att politiker varit alltför passiva när det kommer till att stoppa antisemitismen har varit massflykt av judar ifrån Sveriges tredje största stad. Hur detta kan vara värdigt ett land som säger sig stå upp för alla människors lika mycket värde är för mig en gåta.

Denna situation är sedan flera år tillbaka internationellt känd, och trots detta blir det bara värre. Det är med andra ord riktigt allvarligt, och något måste göras omedelbart för att lyckas stoppa den ohållbara situationen. Priser som exempelvis Raoul Wallenberg-priset eller olika manifestationer är givetvis viktiga, framför allt ur ett symboliskt perspektiv, men det räcker inte.

Med anledning av detta skulle jag vilja ställa följande fråga:

Vilka planer har statsrådet för att förhindra att antisemitismen i Malmö och andra delar av Sverige blir värre än den redan är?