den 15 november

Fråga

2013/14:119 Omhändertagna svenska barn i Norge

av Jonas Gunnarsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Sverige och Norge är två länder som har goda förbindelser och oftast hyser samsyn i viktiga frågor gällande människors rättigheter. Döm då om min förvåning när jag får höra om ett fall med tre svenska barn som är tvångsomhändertagna i Norge.

Barnen det handlar om har ingen anknytning till Norge. De omhändertogs under en period när deras föräldrar temporärt arbetade i Norge. I dag bor båda föräldrarna i Sverige, liksom barnens övriga släkt. Barnen har inte bara skilts från sin mamma, de har också skilts från varandra och placerats i tre olika fosterhem.

Norska myndigheter har trots att barnen inte har någon anknytning till Norge velat föra över de tre fallen av omhändertagande till svenska myndigheter. Mamman till de tre barnen har förgäves försökt att både själv och med hjälp av de svenska myndigheter som borde kunna vara till hjälp få barnen överförda till Sverige för att svensk socialtjänst ska kunna ta ställning till fallet, detta för att det är i Sverige barnen har sin hemvist och för att det är här de har hela sin släkt inklusive föräldrar. Detta vägrar norska myndigheter att gå med på.

Jag vill fråga statsrådet följande:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att komma till rätta med situationer som den som jag har beskrivit ovan?