den 14 november

Fråga

2013/14:118 Strategisk plan för hur haven ska användas

av Kent Persson (V)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Sverige har med sin långa kustlinje goda förutsättningar för havsbaserad vindkraft. Genom ett klokt användande av Sveriges inre vatten, territorialhav och ekonomiska zon kan den havsbaserade vindkraften ge ett viktigt bidrag till målet att Sverige 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.

Ändå har utbyggnaden inte tagit ordentlig fart än. En del av förklaringen är att det i dag är dyrare att bygga och underhålla vindkraftverk till havs än på land och att ansluta dem till elnätet.

En möjlighet att få ned kostnaderna är att bygga många vindkraftverk på samma plats och att då välja de platser som har bäst förutsättningar i form av bottenförhållanden, vindförhållanden och avstånd till befintligt elnät. Detta förutsätter att vi upprättar en plan för hur haven ska användas. En sådan nationell plan skulle göra det möjligt att samordna såväl olika företags som olika länders utbyggnad av havsbaserad vindkraft.

Utvinning av förnybar energi är ett av flera olika sätt att använda våra hav. Precis som för vindkraft på land behöver vi väga olika intressen mot varandra. Med en strategisk plan för hur haven ska användas blir det också lättare att göra dessa avvägningar.

Jag vill därför fråga näringsminister Annie Lööf:

Avser ministern att ta några initiativ för att upprätta en nationell plan för hur våra hav ska användas?