den 14 november

Fråga

2013/14:116 Samernas rättigheter som urfolk

av Jonas Eriksson (MP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

FN:s rasdiskrimineringskommitté har vid ett flertal tillfällen kritiserat Sverige för brister när det gäller samernas rättigheter som urfolk.

Alldeles nyligen uppmanade kommittén den svenska regeringen att stoppa processen kring en etablering av en nickelgruva i Rönnbäcken, söder om Tärnaby, i väntan på att kommittén har utrett frågan om gruvplanerna strider mot FN:s rasdiskrimineringsregler.

I tidigare rapporter har kommittén bland annat uttryckt oro över att den svenska minerallagen tillåter stora industriprojekt och andra aktiviteter inom samiskt område, utan samernas fria och förhandsinformerade samtycke.

FN:s rasdiskrimineringskommitté har rekommenderat Sverige att ändra lagstiftningen för att ge samerna ett större inflytande över sitt landområde så att samernas rättigheter kommer att överensstämma med FN:s konventioner.

Kommittén noterar även att Sverige ännu inte nått fram till en nordisk samekonvention eller ratificerat ILO:s konvention 169 om urfolks rättigheter.

Vilka åtgärder avser sameminister Eskil Erlandsson att vidta med anledning av den kritik som FN:s rasdiskrimineringskommitté riktat mot Sverige när det gäller samernas rättigheter som urfolk?