den 7 november

Interpellation

2013/14:99 Telia Sonera

av Kent Persson (V)

till statsrådet Peter Norman (M)

Enligt statens ägarpolicy och riktlinjer för företag med statligt ägande ska de statligt ägda bolagen vara föredömen inom området hållbart företagande. Det innefattar områdena miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, antikorruption och affärsetik samt jämställdhet och mångfald. Särskilt viktigt är detta för bolag som har verksamhet eller upphandling i länder som brister i efterlevnaden av grundläggande internationella ramverk eller som verkar inom känsliga branscher. De internationella riktlinjerna är de tio principerna i FN:s Global Compact, FN:s ramverk för företag och mänskliga rättigheter samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

Efter avslöjandena om Telia Soneras samarbete med säkerhetstjänsten i Vitryssland, Azerbajdzjan och Uzbekistan och avlyssning av medborgare var det många som krävde regeringens ansvar i ägarstyrningen av statliga bolag. Då svarade Peter Norman i Dagens Nyheter (den 21 maj 2012) följande: ”I länder med svag eller ingen demokrati är lagstiftningen i det enskilda landet en svag ledstjärna; här kan bolag, genom att agera som föredömen, bidra till en positiv utveckling. Det är ännu viktigare för bolag med verksamhet i sådana länder att ha en egen linje för sitt agerande, en egen etisk kompass.”

Dess värre kan vi konstatera att Telia Sonera inte tycks ha beaktat Normans synpunkter. Finska YLE har nämligen avslöjat att Telia Soneras dotterbolag i Georgien hjälper inrikesministeriet att avlyssna befolkningens mobiltelefoner. Avlyssningen strider mot Telia Soneras etiska riktlinjer, som slår fast att ”skydda kundernas integritet är av yttersta vikt för Telia Sonera”. Det finns därför än en gång anledning att ställa frågan hur regeringen styr de statliga företagen.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet följande:

När avser statsrådet att vidta åtgärder som gör att Telia Sonera lever upp till de principer som slås fast i 2012 års riktlinjer för företag med statligt ägande?