den 7 november

Interpellation

2013/14:94 Serviceutveckling på landsbygden

av Lena Olsson (V)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Under en tid har vi fått alarmerande rapporter om hur vår landsbygd töms på service – såväl offentlig som privat. Att leva, verka och utveckla vår landsbygd blir allt svårare. Man kan ställa sig frågan hur alla ska få plats i våra städer där det i dag råder brist på bostäder på grund av den förda bostadspolitiken. Vi får höra att möjligheterna för landsbygden att konkurrera i framtiden är mycket små. Jag vill påstå att framtiden ligger i att satsa på vår landsbygd. Här finns förutsättningar för företagande vad avser gröna näringar som kommer att bli nödvändiga för att ställa om samhället i en hållbar riktning, bland annat vad avser vårt behov av energi, att minska vårt beroende av att importera mat och öka vår egen livsmedelsproduktion. Att öka vår egen produktion av mat skulle generera många jobb på landsbygden. Sverige är en stor exportör av skog. Här finns stora möjligheter att i större omfattning förädla råvaran i landet genom att exempelvis använda trä när vi bygger flerfamiljshus, idrottsarenor med mera.

Att bygga i trä i stället för betong har många fördelar. Det är miljövänligare, innebär kortare byggtider, och det är billigare. Att bygga i trä skulle med rätt politisk inställning och rätta beslut skapa förutsättningar för jobb på landsbygden. Det här är bara några exempel på vad Vänsterpartiet motionerat om för att landsbygden ska bevaras och utvecklas. Grundförutsättningar för att detta ska bli verklighet är att vi politiker ser nödvändigheten i att ställa om till det klimatsmarta och att se den utvecklingspotential som finns i detta, att vi ser till att statlig, grundläggande service finns kvar och att landsbygden har en infrastruktur vad avser all kommunikation för medborgare och företag.

Regeringen lovar i olika texter att alla landets medborgare ska ha rätt till grundläggande service, men samtidigt centraliseras statlig service alltmer. Detta får till följd att den statliga servicen försvinner på många mindre orter på landsbygden. Detta innebär i sin tur att även annan service, såväl offentlig som privat, blir lidande.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att medborgare och företag ska ha tillgång till statlig, offentlig och privat service som skapar grundläggande förutsättningar för en hållbar landsbygdsutveckling i vårt land?