den 6 november

Interpellation

2013/14:92 Arbetsförmedlarnas kontakter med företag

av Jasenko Omanovic (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Det mest effektiva sättet för Arbetsförmedlingen att skaffa jobb är att hålla kontakt med lokala företag. Det handlar om att skapa relation till företag och bygga förtroende för Arbetsförmedlingens möjligheter att förse dem med kompetent arbetskraft.

Vi har hög arbetslöshet i landet med närmare 400 000 arbetslösa. Omkring var fjärde ung person saknar arbete och antalet långtidsarbetslösa har tredubblats under den nuvarande regeringens tid vid makten. Över 30 000 personer är fastlåsta i fas 3 och har först nu fått möjlighet till utbildning för att på så sätt kunna ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden.

För att arbetsförmedlarna ska kunna hjälpa alla dessa arbetssökande in på arbetsmarknaden är det angeläget att de har goda kontakter med företagen på orten. Men tyvärr har det visat sig att detta sker endast i en mycket liten omfattning.

Vid interpellationsdebatter med tidigare arbetsmarknadsminister har hon ansett att företagskontakter är mycket viktiga för myndigheten. Hon har trots det varit mycket sparsam när det gäller att ta upp detta behov i regleringsbrevet till Arbetsförmedlingen.

Jag har följande fråga:

Avser arbetsmarknadsministern att nu påtala vikten av att arbetsförmedlarna har nära samarbete med lokala företag när det gäller att fastställa regleringsbrevet till Arbetsförmedlingen för år 2014?