den 31 oktober

Interpellation

2013/14:81 Apoteken

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

När regeringen för ett antal år sedan valde att privatisera apoteken var det huvudsakliga skälet ”tillgänglighet”. Visst har tillgängligheten ökat – i de större städerna ser vi apotek i varje gathörn, i glesbygden så ser det annorlunda ut.

Vid årsskiftet blev det möjligt för apoteksägare att lägga ned sin verksamhet oavsett om den bedrevs på något av de särskilt skyddsvärda apoteken. När regeringen märkte att det var på väg att hända så infördes ett särskilt bidrag till vissa apotek i små orter, detta för att tillgängligheten inte skulle försvinna helt. Detta är bra men frågan är väl om detta är en tillfällig eller en permanent lösning.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om stora arbetsmiljöproblem på apoteken och i undersökningar som farmacevtförbundet gjort så visar det sig att över hälften känner att de inte har tid att ge bra råd kring receptbelagda och receptfria läkemedel och att fler än var femte känner oro över recepthanteringen. Detta är inte bara ett arbetsmiljöproblem, det riskerar också att öka felmedicineringen.

Med bakgrund av detta så är mina frågor till socialminister Göran Hägglund:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkra medicinförsörjning på landsbygden?

Vad avser ministern att vidta för åtgärder så att arbetsmiljön förbättras för personalen så att leveranssäkerhet kan garanteras?