Interpellation 2013/14:459 Högskolan Väst

av Tina Ehn (MP)

till Utbildningsminister Jan Björklund (FP)

 

Högskolan Väst i Trollhättan är en modern högskola som erbjuder många olika utbildningsmöjligheter. Högskolan Väst har ca 12 000 studenter och 575 anställda. Högskolan har profilerade forskningsområden inom bland annat produktionsteknik och arbetsintegrerat lärande, och det pågår dessutom uppbyggnad av det växande forskningsområdet barn- och ungdomsvetenskap. Man har även ett brett utbud av program och kurser på grundnivå, med längre utbildningar mot yrkesexamen.

Högskolan har fristående kurser, kandidatprogram och speciella profilutbildningar. Några av utbildningarna är dessutom ur ett nationellt perspektiv unika.

Betydelsen av en regional högskola är stor, och i fallet med Högskolan Väst är den dominerande delen av programmen regionalt rekryterande. Att man i stor utsträckning rekryterar studenter från hem där föräldrarna saknar eftergymnasial utbildning är en viktig faktor att beakta då resurser till utbildningar fördelas. 

Högskolan Väst har ett högt söktryck till sina utbildningar, och efter utbildningen etablerar sig studenterna på arbetsmarknaden.

Trots att Högskolan Väst erbjuder eftertraktade utbildningar, lever upp till sitt uppdrag och befinner sig i ett område hårt drabbat av nedskärningar och minskade industrijobb, framför allt inom den svenska bilindustrin, väljer regeringen att minska anslagen till högskolan. Följden blir att stora neddragningar sker på många av högskolans utbildningar.

Det finns en stor risk att utvecklingen i Västra Götaland drabbas negativt då utbildningar i Trollhättan försvinner. På grund av regeringens politik har vi redan sett att andra högskoleutbildningar flyttat från Västsverige. Bland annat har Sveriges lantbruksuniversitet flyttat utbildningar från Skara till Uppsala.

Många kommuner i Västsverige har en negativ befolkningsutveckling. När också service, skolor och myndigheter försvinner påverkar det människors möjligheter att leva och utvecklas. Den starka urbaniseringen, som redan pågår i Sverige, får ökad fart om fler utbildningar försvinner från mindre städer och orter.

Med anledning av ovan vill jag fråga utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att Högskolan Väst ska kunna utvecklas och bibehålla sina utbildningsplatser? 

Jag vill även fråga utbildningsministern hur han och regeringen ser på förutsättningarna för att högre utbildning ska finnas även utanför våra större städer.