Interpellation 2013/14:446 Insyn i Arbetsförmedlingens upphandlingar

av Ali Esbati (V)

till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

 

I mitten av april gjorde Göteborgs-Posten avslöjanden om grova, långa och återkommande rasistiska utfall från en lärare på en bussförarutbildning. Det särskilt beklämmande med fallet är att eleverna har skickats till utbildningen genom Arbetsförmedlingen. Den ingår i deras åtgärdsprogram och betalas av det offentliga.

Jag utgår från att ministern och regeringen inte anser det vara lämpligt med sådana rasistiska utfall i allmänhet och vid arbetsmarknadsutbildningar i synnerhet.

Problemet i dag är att ett systematiskt arbete mot sådana situationer, och andra brister i upphandlade åtgärder, försvåras av såväl rutinbrister inom Arbetsförmedlingen som av affärssekretess. När det gäller det aktuella företaget hade till exempel en del av klagomålen från eleverna uppenbarligen inte förts vidare som formell kritik.

Lika anmärkningsvärt är att Göteborgs-Posten har fått nej från Arbetsförmedlingen, när den har begärt ut resultatet av de utredningar som Arbetsförmedlingen har gjort med anledning av klagomålen. Enligt tidningen har detta gjorts efter bedömning av Arbetsförmedlingens juridiska avdelning, med hänsyn till att ett offentliggörande kan skada det anlitade företaget. Samma företag har tidigare varit föremål för klagomål i Umeå – detta gällde både kvaliteten på utbildningen och påståenden om trakasserier mot eleverna. Kritik ska ha bemötts med hot om avstängning och dåliga referenser. I dag säger regionchefen för företaget: ”Arbetsförmedlingen kollade på det där. Deras utlåtande var att de fick vad de betalade för och det fanns inga problem enligt dem.”

Detta är bara ett företag som har sålt utbildningstjänster till Arbetsförmedlingen för över en halv miljard kronor under åren 2012 och 2013. Det är frågan om många miljarder skattekronor som på så sätt överförs från det allmänna till privata anordnare. Här måste man också nämna fas 3-branschen, ”sysselsättningsfasen”, där företagens sekretessbehov överordnas allmänhetens insynsrätt.

Detta är en situation som dels är skadlig för kvalitetssäkringen av arbetsmarknadspolitiken, dels undergräver den för svensk demokrati så avgörande offentlighetsprincipen.

Jag vill mot bakgrund av detta fråga arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson:

Avser ministern att vidta åtgärder för att Arbetsförmedlingen ska förbättra sina rutiner vid klagomål mot externa anordnare?

Avser ministern att vidta åtgärder för att öka insynen i den verksamhet som Arbetsförmedlingen upphandlar hos privata anordnare?