den 14 oktober

Interpellation

2013/14:39 Redovisning av konsumtionsbaserade klimatutsläpp

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Medan Sveriges officiella redovisning av utsläppsstatistik för växthusgaser visar en långsam minskning, finns ett flertal rapporter som visar att svenskarnas klimatpåverkan i praktiken ökar. Anledningen är att svenskar köper många produkter som tillverkas i andra länder och att dessa utsläpp formellt redovisas i det landet, trots att det är vår konsumtion som är orsaken.

Denna utveckling är oroande och bekräftades av Naturvårdsverket när myndigheten för några veckor sedan visade sin första konsumtionsbaserade utsläppsstatistik. Den visar att utsläppen har ökat med 15 procent mellan 1993 och 2010.

Enligt myndigheten strider utvecklingen mot regeringens övergripande mål för klimatpolitiken och det globala tvågradersmålet. Myndigheten tillägger också att siffrorna inte är helt perfekta men ändå viktiga att visa upp.

Tyvärr är det stor risk att detta viktiga initiativ inte förs vidare. Det finns inget politiskt beslut om att redovisa sådan statistik och om myndigheten ska kunna fortsätta arbetet med att utveckla statistiken krävs ett uppdrag från regeringen.

Redan i den parlamentariska Klimatberedningen 2008 lyfte partierna frågan och en nästan enig beredning föreslog att Naturvårdsverket och Statistiska centralbyrån skulle få i uppdrag att ta fram utsläppsstatistik som mäter från konsumtionssidan.

Än i dag har inget hänt. Naturvårdsverket lyfte frågan på nytt i december 2012 när det lämnade sitt underlag till regeringen för det pågående arbetet med färdplanen för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Om förslaget tas med återstår att se.

Mot denna bakgrund vill jag fråga miljöministern följande:

Avser ministern att ge Naturvårdsverket i uppdrag att utveckla statistiken och att redovisa denna löpande, parallellt med övrig officiell statistik över nationella utsläpp?