den 21 mars

Interpellation

2013/14:383 Statens ansvar för kontanthantering

av Börje Vestlund (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Behovet av kontanter blir mindre och mindre och fler och fler upptäcker fördelen med att använda olika typer av kort för att klara sina dagliga inköp. Möjligheten att kunna ta ut kontanter på kontantautomater är också något som de flesta i dag använder som behöver kontanter. Det finns dock en grupp av människor som fortfarande inte vill ha kort och hellre ta pengarna på bank, det finns också en grupp av människor som helt enkelt inte får något kort av sin bank av olika skäl, till exempel socialt utslagna personer med flera. Trots allt blir den gruppen mindre och mindre men den finns där.

Företag som hanterar kontanter behöver ju få sina dagskassor till en bank. När det gäller de stora butikerna löser man ofta det med värdetransportföretag. Men små företag med mycket begränsade dagskassor upplever problem med att kunna få sina dagskassor till en bank. Ibland innebär det att man inte kan ”banka” mer än kanske en gång i veckan. Det innebär att det då finns kontanter i företaget med de risker det innebär. Panaxiakonkursen har också gjort att även stora butiker och företag känner sig utlämnade till dessa värdetransportföretag.

Staten har genom Riksbanken i princip avsagt sig all hantering med kontanter. Hela kontanthanteringen är i dag i princip privatiserad. Man kan ha många synpunkter på det. Men utan tvekan har det stött på problem för den enskilde och för småföretagen. Bankerna vill ju i allt större utsträckning minska sin kontanthantering och låta ”någon annan” ta hand om denna besvärliga och riskfyllda hantering. De stora företagen har som sagt löst det på ett för dem acceptabelt sätt men för de små företagen saknas dessa alternativ då kostnaden blir för stor.

Post- och telestyrelsen ska garantera att det ska finnas en möjlighet att kunna hantera dagskassor och kontantuttag i hela landet. I praktiken har det inneburit att man gått in i gles- och landsbygd och löst det. Men fortfarande finns i både mindre och större städer problem för små företag och enskilda personer att kunna få kontanter och redovisa kontanter på ett tillfredställande sätt.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Är det inte rimligt att staten har ett grundläggande ansvar för att såväl enskilda som företag har möjlighet att få kontanter och kunna redovisa sina dagskassor?

Vilket ansvar har staten när system inte fungerar som till exempel Panaxiakonkursen?