den 21 mars

Interpellation

2013/14:379 Barnomsorg på obekväm arbetstid

av Kerstin Nilsson (S)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

Aldrig förr har så många barn varit inskrivna i förskolan. Det visar ny statistik från Skolverket. Hela 84 procent av ett- till femåringarna tillbringar sina vardagar i förskolan och i åldersgruppen tre till fem år är siffran 95 procent.

Även om många föräldrar överlag är nöjda med sina barns förskola enligt Skolverkets föräldraundersökning visar den också att så många som var fjärde förälder anser att barngruppen är för stor eller att de vuxna är för få. Lika många uppger, enligt en LO-rapport från 2012, att de inte kan arbeta heltid på grund av förskolans öppettider.

Detta är problem som måste tas på allvar. I vårt samhälle måste både samboende som ensamstående föräldrar kunna arbeta heltid om de vill. Därför måste förskolan erbjuda verksamhet som föräldrarna känner sig trygga med och ha öppettider som matchar föräldrarnas arbetstider. I dag har långt ifrån alla ett ”åtta till fem”-jobb.

Denna fråga rör naturligtvis båda föräldrarna men i huvudsak är det kvinnor inom vård och omsorg samt inom serviceyrkena som har det svårast att förena arbetstider med barnomsorgens öppettider – kvinnor som redan i dag har lägre lön än männen.

Enligt SCB arbetar nästan 40 procent av löntagarna på kvällar, nätter eller helger – och det är en siffra som stiger. Samtidigt erbjuder bara cirka hälften av landets kommuner barnomsorg på obekväm arbetstid, trots att skollagen fastslår att kommuner ska sträva efter att erbjuda barnomsorg efter behov.

Riksdagen har drivit på regeringen att införa ett stimulansbidrag så att kommunerna i ökad utsträckning kan erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger, något som de borgerliga partierna röstat emot. Regeringen har, efter hemställan från riksdagen, infört ett mycket litet statsbidrag för att stimulera kommunerna att i ökad utsträckning erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Det är otillräckligt. Vi ser större behov av medel för att denna nödvändiga verksamhet ska komma till stånd och på sikt behöver också denna rätt till barnomsorg lagstadgas.

Trots detta finns inte möjligheten till ”nattis” överallt. Många föräldrar tvingas ordna omsorgen med hjälp av släkt och vänner. När allt fler verksamheter i samhället kräver bemanning dygnet runt ökar också behoven av barnomsorg. Samtidigt som arbetslösheten är hög måste ensamstående tacka nej till arbete på grund av att barnomsorg saknas.

Arbetslösheten har ökat och bitit sig fast på mycket höga nivåer – högre än i jämförbara länder.

Endast ca 150 av landets kommuner erbjuder barnomsorg på kvällar, nätter och helger. 170 kommuner har sökt bidrag i år.

En modern förskola ska vara öppen och tillgänglig när föräldrarna behöver arbeta. Socialdemokraterna vill lagstifta om kommuners skyldighet att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Genom ”nattis” tar vi till vara människors vilja till arbete samtidigt som barnen får en trygg omsorg under tiden. Utvecklingen av denna omsorg behöver också noga följas och verksamheten kvalitetssäkras.

Vill vi ha ett samhälle som tillhandahåller service som sjukvård och omsorg dygnet runt, måste vi även ansvara för att folk ska kunna tacka ja till dessa jobb.

Jag har följande fråga:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att fler kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid?