den 21 mars

Interpellation

2013/14:377 Scenkonstpensioner och övergångsregler

av Tina Ehn (MP)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Det är snart 20 år sedan Sverige beslutade om en övergång från ATP till det nya allmänna pensionssystemet. Redan då påpekade representanter för scenkonstnärerna att det var nödvändigt att anpassa tjänstepensionerna för dansare och sångare för att enskilda individer inte skulle drabbas.

För fem år sedan, 2009, tillsatte regeringen en utredning som lämnade ett förslag om just detta och som fick stöd av remissinstanserna. Sedan hände inget. I kulturutskottet har vi fått höra att frågan beretts inom Regeringskansliet. Efter kritik både från branschen och från riksdagens kulturutskott kom besked förra hösten om att frågan nu skulle överlämnas till parterna att lösa i kollektivavtal, ett välkommet besked.

För att parterna ska kunna ta ansvar för den framtida pensionsordningen måste dock staten fortsatt ta sin del av ansvaret. En förutsättning för sådana förhandlingar är att regeringen meddelar vilka övergångsregler som kommer att gälla. De scenkonstnärer som har högst fem år kvar till pensionen kommer att gå kvar på nuvarande ordning, men ingen vet vad som ska gälla för övriga.

Det är inte några stora grupper i samhället som berörs, men det är offentligt anställda konstnärliga utövare. Det är för enskilda individer mycket som står på spel. Om frågan inte löses, visar det på brist i handlingskraft från regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturministern:

Avser kulturministern att ge besked i frågan om vilka övergångsregler som ska gälla?

Kan kulturministern informera riksdagen hur frågan med scenkonstpensionerna fortlöper?