den 28 februari

Interpellation

2013/14:316 Arbetsförmedlingens företagskontakter

av Jasenko Omanovic (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Jag har vid tre olika tillfällen debatterat med olika arbetsmarknadsministrar om vikten att Arbetsförmedlingen har fler företagskontakter. Det behövs för att landets hundratusentals arbetslösa lättare ska hitta ett jobb och för att arbetsgivare med vakanser ska hitta kompetent arbetskraft.

Dessa debatter har resulterat i att regleringsbrevet för Arbetsförmedlingen nu innehåller mer än tre rader om detta. Arbetsförmedlingen ska nu också redovisa om de ökade kontakterna har lett till bättre matchning på arbetsmarknaden.

Tyvärr verkar Arbetsförmedlingens ledning inte ta uppdraget på tillräckligt stort allvar. I årsrapporten från Arbetsförmedlingens internrevision, som kom nyligen, konstateras att det saknas en övergripande strategi för arbetet med arbetsgivarkontakter. Detta har överlämnats till lokalkontoren, vilket har lett till mycket varierande resultat. Så blir det när det i regleringsbrevet saknas klara och tydliga målsättningar för arbetsgivarkontakter.

Samtidigt har nyheterna återigen uppmärksammat en företagare som förgäves försökt få hjälp av Arbetsförmedlingen att rekrytera arbetskraft till sitt företag.

Att Arbetsförmedlingen rapporterar till regeringen hur företagskontakterna fungerar är bra. Men det vore mycket bättre om regeringen skulle ha klara målsättningar om att matchning är en prioriterad uppgift för Arbetsförmedlingen.

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att ledningen för Arbetsförmedlingen faktiskt gör det den är satt att göra?