den 27 februari

Interpellation

2013/14:313 Nedskärningar på Arbetsmiljöverket

av Cecilia Dalman Eek (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Alliansregeringen har genomfört omfattande nedskärningar på arbetsmiljöarbetet vid Arbetsmiljöverket. Som en följd av det har ett intensivt omorganisationsarbete genomförts med en ny inspektionsmetod och en ny roll för inspektörerna. I stället för att ta vara på branschkunskap och upparbetade erfarenheter inom respektive branschområde ska nu alla inspektörer arbeta med alla områden.

Den höga branschkompetensen är ett viktigt skäl till att Arbetsmiljöverket och dess branschvisa inspektionsverksamhet har mycket hög trovärdighet, enligt en utredning verket har låtit genomföra. Den nya inspektionsmodellen innebär att branschkompetensen inte längre kommer att utvecklas. Detta oroar både inspektörer och anställdas och arbetsgivares organisationer. Risken är att kvaliteten sjunker när inspektionsarbetet fokuserar på att räkna inspektioner i stället för att upprätthålla ett högkvalitativt och rättssäkert inspektionsarbete.

Jag har följande fråga:

Hur arbetar ministern för att hantera risken att kvaliteten på arbetsmiljötillsynen försämras när branschkompetensen inte längre används och utvecklas?