den 23 januari

Interpellation

2013/14:243 Kemikalier i vårt dricksvatten

av Katarina Köhler (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

För ett par år sedan hade jag och ministern en interpellationsdebatt i samma ämne. Jag frågade då vad ministern avsåg att göra när det gäller så kallad relining, det vill säga att använda den metoden i stället för det traditionella stambytet. Metoden innebär att man efter blästring av de gamla rören sprutar in en härdplast som bland annat innehåller bisfenol A. Metoden är enklare, snabbare och billigare än stambyte.

Kunskap finns om att dessa plaster fäller ut bland annat bisfenol A, men man har inte varit säker på i vilken omfattning och vid vilka situationer utfällning sker. För några år sedan tog EU beslut om att dessa plaster inte får finnas i nappar just på grund av de stora riskerna med farliga ämnen. I dag vet vi att det finns i vårt dricksvatten. I medierna i veckan har man kunnat läsa att man funnit bisfenol A i dricksvattnet hos flera tusen boende i lägenheter. Myndigheterna går inte ut och talar om vilka dessa områden är utan menar att det är fastighetsägarnas ansvar att informera de boende.

I dag finns flera myndigheter som på olika sätt ansvarar för dessa frågor, bland annat Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen, men ingen av dem har ansvaret över material, ämnen och metoder som kommer i kontakt med dricksvatten.

Under tiden fortsätter annonsering om så kallad relining i tidningar runt om i landet varje vecka.

Min fråga till ministern är följande:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkra och skydda vårt dricksvatten från farliga ämnen?