den 22 januari

Interpellation

2013/14:237 Giftiga kemikalier i leksaker och barnkläder

av Carina Ohlsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Strax före jul och precis när vi var i färd med att handla julklappar, så kunde vi läsa i medierna att vi väntades köpa leksaker för nära 1 miljard kronor i Sverige. I samband med det så uppmanades vi att se upp med vad som skulle läggas under granen, eftersom Kemikalieinspektionens tillsyn av 211 leksaker hade resulterat i tio förundersökningar mot giftiga leksaker – och fler var på väg. Undersökningen visade att så många som en fjärdedel av leksakerna hade för höga halter av farliga ämnen.

De vanligaste överträdelserna gällde mjukgörare, så kallade ftalater, i mjuka plastleksaker och bly i elektriska leksaker. Men det fanns även giftiga kortkedjiga klorparaffiner i leksakerna. Oftast handlar det om hormonstörande ämnen, som liknar våra hormoner och då tas upp av kroppen. Det finns indikationer på att dessa ämnen påverkar exempelvis fertiliteten. När det gäller bly kan det påverka hjärnan och till och med IQ-nivån.

Nu kan vi också ta del utav en ny rapport från Greenpeace, att farliga kemikalier har hittats i barnkläder och skor från kända klädmärken. De hade köpt in 82 olika produkter – barnkläder och skor – från tolv klädmärken. Inköpen gjordes i 25 olika länder/regioner världen över, däribland inhandlades fyra plagg i Sverige. I 76 av 82 testade produkter hittades minst en farlig kemikalie över detektionsgränsen. De kemikalier som ingick i undersökningen var nonylfenoletoxylater (NPE), ftalater, organiska tennföreningar, perflourerade ämnen (PFC) och antimon. Flera av de testade ämnena är kända hormonstörare, med effekter på såväl fortplantning som immunförsvaret.

Jag har följande frågor:

Vad gör ministern för att vi tryggt ska kunna köpa kläder och leksaker till barn med vetskapen om att de inte innehåller giftiga ämnen?

Vem bär ansvaret för att dessa varor finns på marknaden?