den 18 december

Interpellation

2013/14:215 Kvotflyktingar

av Christina Höj Larsen (V)

till statsrådet Tobias Billström (M)

I början av december, innevarande år, var migrationsminister Tobias Billström i Bryssel för att diskutera åtgärder för att undvika nya flyktingkatastrofer på Medelhavet, med EU:s övriga migrationsministrar. Fler borde ta emot kvotflyktingar var budskapet från Sverige.

I ett TT-telegram sade Billström: ”Jag kommer att vara som en igel på mina kollegor i den här frågan. Jag tycker att det är oerhört angeläget att vi nu förstår EU:s ansvar.”

Likaså har fler kvotflyktingar varit Billströms svar på frågan hur människor på flykt ska kunna komma till Europa på lagliga vägar och slippa riskera livet på rangliga båtar i Medelhavet, när debatten ägt rum på hemmaplan.

År 2013 ska Sverige ta emot 1 900 kvotflyktingar. Inriktningen på uttagningarna liksom antalet kvotplatser bestäms av Sveriges regering.

I år har Sverige inte fyllt kvoten på 1 900 personer. År 2013 har 1 100 personer, varav 450 flyktingar från Syrien, kommit till Sverige under kategorin kvotflykting. Och tittar vi ytterligare ett par år tillbaka i tiden, så ser det ut på samma sätt: Sverige uppfyller inte sin kvot. Det sitter med andra ord människor i akut nöd runt om i världen, som väntar på att få komma till Sverige som uttagen kvotflykting.

Inom kategorin kvotflykting finns en särskilt utsatt grupp: de med olika former av funktionsnedsättningar. Enligt Svensk Handikapptidskrift finns det ca 70 kvotflyktingar i Kenya och Iran som väntat i ett och ett halvt år på att få komma till Sverige.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med Sveriges kommuners oförmåga att ta emot kvotflyktingar, oavsett om de har olika former av funktionsnedsättningar eller inte?