den 27 september

Interpellation

2013/14:20 Skånsk förlossningsvård i Malmö

av Marie Granlund (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus (Sus) är en viktig verksamhet som erbjuder akut och planerad vård i såväl sluten- som öppenvårdsform. Kvinnokliniken finns både i Malmö och i Lund.

I Malmö invigde kronprinsessan nya kvinnokliniken på Sus Malmö (dåvarande universitetssjukhuset Mas) 2009. Då hade den byggts om från en gammal sjukhusbyggnad till en modern institution för över 300 miljoner i byggkostnader och många miljoner i ny modern utrustning. Det var vi naturligtvis väldigt glada för i Malmö eftersom staden har haft högt barnafödande och har fortsatt ha det i flera år med rekordår efter rekordår. Befolkningen i hela Skåne växer likaså.

Situationen i Region Skåne, med ständiga krav på besparingar som inte kan realiseras av verksamheterna, har medfört många konsekvenser. Redan 2008 slutade sju läkare på kvinnokliniken i Malmö på grund av för hög arbetsbelastning.

Redan 2012 infördes anställningsstopp för hela Sus för att få bukt med underskottet i sin budget. I september 2012 demonstrerade barnmorskorna vid kvinnokliniken i Malmö mot besparingskraven på deras verksamhet. Anledningen uppges vara en farhåga att patienterna inte kunde tas om hand på ett bra sätt. Strax efter det avgick chefen på kvinnokliniken i Malmö i protest mot besparingarna. I ett brev till sina medarbetare skrev han att han är orolig för den sjukvård som erbjuds till patienterna. Han ville helt enkelt inte ta ansvar för något som han befarade var en nedmontering av kvinnosjukvården.

Under sommaren i år fick personalen på förlossningsklinikerna i Skåne beordras in eftersom det var brist på personal på grund av anställningsstoppet. Akutmottagningen på kvinnokliniken i Lund stängdes och samtlig akutverksamhet skedde i Malmö. Redan ansträngd personal fick inte vila upp sig.

I början av september i år fick personalen besked om att ytterligare 60 tjänster skulle försvinna men beskedet dementerades av ansvariga politiker. I nuläget har det inte kommit fler besked om hur kvinnokliniken i Malmö ska få ihop sin verksamhet med de medel som de tilldelats i regionens budget och trots försäkringar är det osäkert om det är aktuellt med nedskärningar på kvinnokliniken i Malmö.

Att hela tiden vara underbemannade skapar en orimlig stress för personalen som på sikt också naturligtvis riskerar att drabba patienterna. Vidare oroas befolkningen av de ständiga rapporterna om underbemanning och larm om att vårdpersonalen inte kan stå bakom den existerande vården.

Visserligen är skånsk sjukvård en skånsk angelägenhet men landets vård är ministerns ansvar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att blivande föräldrar och deras anhöriga inte behöver oroa sig för tillståndet i den skånska förlossningsvården i Malmö?

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att motverka ökad stress hos vårdpersonalen och därmed stärka patientsäkerheten?