den 22 november

Interpellation

2013/14:165 Avskaffande av utbildningsbidraget och stipendiefinansieringen

av Thomas Strand (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Drygt 40 procent av forskningen vid våra lärosäten utförs av doktorander. Samtidigt undervisar de i grundutbildningen. En långsiktigt hållbar forskningspolitik måste därför ha en tydlig och framåtsyftande strategi för doktorandernas situation.

Unga forskare ska vara självständiga i sin forskning och ha möjlighet att bryta ny mark. Då krävs att de har trygga villkor under sin doktorandtid och att det finns tydliga karriärvägar för nydisputerade med möjligheter till fortsatt forskning och meritering. Tyvärr har inte alla doktorander en trygg anställning. De finansieras i stället av utbildningsbidrag eller stipendier. Det skapar otrygghet och dessutom en utestängning från de sociala trygghetssystemen. Doktorander ska garanteras anställning och därmed ges tillgång till de sociala trygghetssystemen.

Det är glädjande att allt fler lärosäten avskaffar utbildningsbidraget och anställer doktoranderna. Tyvärr förekommer dock utbildningsbidraget fortfarande som finansieringsform. Ett större problem är dock stipendiefinansieringen av både doktorander och postdoktorer. Forskning är arbete och ingen fritidssysselsättning och ska naturligtvis ersättas med lön och trygga anställningsvillkor.

Tyvärr har inte regeringen prioriterat att förbjuda utbildningsbidrag och stipendiefinansiering. Vi socialdemokrater föreslog i vår senaste forsknings- och innovationsmotion att alla doktorander ska ges anställning från första dagen. Utbildningsbidragen ska avskaffas. Vi föreslog också att regeringen tillsammans med lärosäten och externa finansiärer ska utarbeta en överenskommelse för hur stipendiefinansiering av forskarutbildning ska kanaliseras genom lärosätena och bekosta lön och sociala avgifter. Även utländska doktorander ska ges samma ersättningar och sociala skyddsnät som sina svenska kolleger.

Det behövs trygga villkor och bra karriärvägar, annars kommer inte forskarutbildningarna att rekrytera de skarpa tänkare som akademin behöver. Det möjliggör också att fler personer i sämre ekonomiska situationer skulle ha råd att doktorera, till exempel ensamstående föräldrar.

Jag vill därför fråga utbildningsministern följande:

Är ministern och regeringen beredd att lägga en proposition som förbjuder finansiering av doktorander genom utbildningsbidrag och stipendier?