den 22 november

Interpellation

2013/14:161 Vägavgift på ny bro på E4 över Sundsvallsfjärden

av Ingemar Nilsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

I dels en skriftlig fråga i februari 2013, dels en interpellationsdebatt den 31 maj 2013 ställde jag frågor till statsrådet angående Trafikverkets förslag om att ta ut avgifter av personbilstrafiken på den bro på E4:an över Sundsvallsfjärden som nu byggs. Frågorna handlade om statsrådets syn på huruvida ingångna avtal ska hållas och i synnerhet om staten har ett särskilt ansvar att hålla sina ingångna avtal. Med hänvisning till pågående arbete inom Trafikverket har statsrådet vid båda tillfällena avstått från att svara på sakfrågan.

Nu har vi fått statsrådets och regeringens svar i sakfrågan, via proposition 2013/14:25 Infrastrukturavgifter på väg och elektroniska vägtullsystem.

Regeringens svar innebär att bron på E4:an över Sundsvallsfjärden ska finansieras via avgifter, för såväl tung trafik som personbilstrafik – helt och hållet stick i stäv med det avtal om kommunal medfinansiering som 2009 tecknades mellan Sundsvalls kommun och dåvarande Vägverket. Regeringen anser och föreslår att Sundsvallsregionens bilister ska betala E4-bron två eller kanske tre gånger.

Därför kvarstår mina frågor till statsrådet:

Anser statsrådet att ingångna avtal ska hållas?

Anser statsrådet att regeringen har ett ansvar för att de avtal som staten ingår, via statliga verk och myndigheter, hålls?

På vilket sätt bidrar regeringens avtalsbrott till att ge Sundsvall rimliga förutsättningar att klara sina miljökrav?