den 21 november

Interpellation

2013/14:158 USA som rättsstat och frågan om "the Cuban Five"

av Torbjörn Björlund (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I ljuset av de allt fler avslöjandena om hur USA agerar när det gäller avlyssning över hela världen och de alltmer uppenbara unilaterala besluten när det gäller rättssäkerhet, mänskliga rättigheter, folkrätt och internationell rätt så dyker också allt fler frågetecken upp.

Jag har i en tidigare interpellation frågat utrikesministern om han tänkt agera i exempelfallet med "the Cuban Five", ett fall som jag redogjorde för i den interpellationen. Svaret var både nonchalant och arrogant.

Den 7-8 mars 2014 kommer en undersökningskommission (Commission of Inquiry into the Case of the Cuban Five) att samlas för att behandla fallet "the Cuban Five". Mötet genomförs i London. En kampanj som stöds av bland andra Noam Chomsky, Emma Thompson, Günter Grass dras i gång nu och ett upprop sprids över världen. Syftet är att uppmärksamma fallet och så småningom ge de fängslade kubanerna upprättelse.

Som tidigare redovisats visar rättegångsförfarandet mot de fem att uppenbara rättsövergrepp begåtts och det redovisas också i rapporter från Amnesty och FN. Det är också uppenbart att USA brutit mot rättssäkerheten, folkrätten, internationell rätt och de mänskliga rättigheterna.

Det finns i dag också en relativt stor grupp latinamerikaner i Sverige som följer frågan om "the Cuban Five" och Sveriges agerande med stort intresse. Många av dem har egna erfarenheter av USA:s agerande och inblandning i utvecklingen i Latinamerika.

Det här har tystats ned och jag menar att även vår utrikesminister deltagit i detta och att det är uppenbart att utrikesministern är selektiv i vilka frågor han törs och vill agera. När det gäller USA:s handlingar är vår utrikesminister anmärkningsvärt tyst och passiv, något som inte alltid är fallet när det gäller andra länder.

Jag vill därför ställa följande frågor till utrikesminister Carl Bildt:

Tänker utrikesministern ta upp USA:s rättsövergrepp i allmänhet och övergreppen mot "the Cuban Five" i synnerhet vid något tillfälle med någon representant för USA?

Om inte, varför är utrikesministern så rädd för att kritisera USA när det i andra fall är lättare?