den 20 november

Interpellation

2013/14:144 EU och Botniska korridoren

av Isak From (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Vid Europaparlamentets sammanträde den 19 november antogs det omarbetade förslaget till det europeiska transportnätet TEN-T och till Fonden för ett sammanlänkat Europa. I beslutet ingår prioriteringen av ett utbyggt strategiskt europeiskt stomnät, Core Network, dit största delen av den europeiska finansieringen styrs. I detta stomnät ingår Botniska korridoren som sträcker sig längs både den svenska och finska sidan av Bottniska viken.

I Botniska korridoren utgör den 27 mil långa Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå en viktig delsträcka.

EU:s beslut innebär rent konkret att EU anser att Norrbotniabanan är viktig och är beredd att stå för upp till 30 procent av kostnaden för byggandet av Norrbotniabanan, vilket i praktiken innebär drygt 7 miljarder kronor. Det fattade beslutet innebär också att tillsätta en förhandlingsperson för projektet brådskar. Tillsammans med regionens erbjudande till finansiering är Europaparlamentets ställningstagande ett gyllene tillfälle för att komma till skott med det efterlängtade projektet.

Jag har följande fråga:

Hur avser statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd och den moderatledda regeringen att ta emot EU:s utsträckta hand gällande Norrbotniabanan?