den 20 november

Interpellation

2013/14:136 Bättre matchning på arbetsmarknaden

av Bo Bernhardsson (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Att hitta rätt person till rätt yrkesroll blir en allt svårare ekvation för landets företag. Inom vissa branscher, till exempel fastighetsbranschen, är problematiken extra stor där man fram till 2021 kommer man att behöva anställa 10 000 personer.

Trots dämpad tillväxt och en arbetslöshet på över 8 procent finns det sektorer som går mot strömmen på den svenska arbetsmarknaden, samhällsbyggnadssektorn är en sådan. Samtidigt som rapporter om varsel och nedskärningar fortsätter inom en rad olika näringar har andra ett stort behov av att rekrytera. Det är glädjande på många sätt och i grunden positivt. Men det ger även problem för flera företagare som behöver anställa och hitta rätt personer till sitt företag.

Matchningen på arbetsmarknaden är ett ökande problem som politiken måste ta på allvar. Om vi inte hanterar frågan nu kommer vi att stå inför stora svårigheter de kommande åren. Pensionsavgångar och brist på utbildad arbetskraft kommer att lämna ett stort tomrum i form av för få anställda – något som kommer att bli särskilt tydligt inom vissa yrkeskategorier. Detta kommer att leda till försvårade arbetssituationer på många företag runt om i landet och en pressad arbetsmiljö.

Redan i dag har flera svenska företag svårigheter att finna rätt kompetens. Enligt Arbetsförmedlingen råder det i dag brist på arbetskraft inom ett flertal yrken. Det gäller till exempel ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metall, it-arkitekter och vvs-ingenjörer. Det gäller också förskollärare, kockar, lastbilsmekaniker och byggnadsplåtslagare. Vissa bristyrken ställer dessutom endast krav på en kortare utbildning eller komplettering.

I exemplet med fastighetsbranschen så sysselsätter man i runda tal 60 000 anställda i dag. Fram till 2021 behöver 10 000 personer anställas inom branschen. Nu efterlyser man bättre matchning från Arbetsförmedlingens sida och effektivare stöd som hjälper unga och utrikesfödda in på arbetsmarknaden. Företagen inom fastighetsbranschen behöver personal och då gäller det att rätt utbildning och rätt förutsättningar för praktik kommer på plats.

Regeringens politik har ensidigt riktats mot att de arbetslösa ska söka jobb – inte att ge dem verktyg för att också kunna ta de jobb som faktiskt finns. Den försämrade matchningen visar att det krävs andra insatser, förutom aktivt jobbsökande, för att fler ska kunna få ett arbete.

Fastighetsbranschen och andra branscher vill se lösningar för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden för att hjälpa företag att hitta rätt personal?