den 14 november

Interpellation

2013/14:123 Barkarby station och Stockholm väst

av Agneta Karlsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

I veckan presenterades förslaget om tunnelbanans utveckling i Stockholmsregionen där bland annat en utbyggnad av tunnelbanan från Akalla till Barkarby ingår. I den senaste RUFS (regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen) pekas Barkbarbystaden ut som ett av regionens viktigaste utvecklingsområden. Bostadsbyggandet har nu tagit fart och förhandlingsförslaget innehåller ytterligare kraftfulla satsningar på bostadsbyggandet. Till detta kommer att Mälarbanan håller på att byggas ut från två till fyra spår för att öka kapaciteten för både fjärr- och pendeltåg.

Barkarby station är därmed på väg att utvecklas från pendeltågsstation till en viktig knutpunkt för framtidens kollektivtrafik norr om Stockholm med tunnelbana, pendeltåg, fjärrtåg och fler viktiga busslinjer – Stockholm väst. Stockholm väst är tänkt att koppla samman Stockholm med östra Mellansverige och erbjuda tvärkommunikationer och nya resmöjligheter, men också avlasta T-centralen och centralstationen. Stockholm väst utpekades redan i RUFS 2001 som en fjärrtågsstation och i arbetet med Mälarbanan förbereder man för detta.

För att Stockholm väst ska bli verklighet som en riktig fjärrtågsstation krävs dock statlig finansiering. Trots alla pågående planer finns ingen finansiering med i Trafikverkets infrastrukturplaner.

Min fråga till statsrådet Elmsäter-Svärd är:

Avser statsrådet att möjliggöra för en reell utveckling av Stockholm väst enligt ovan?